محصولات بهداشتی

محصولات بهداشتی:

مروری بر تاریخچه محصولات بهداشتی:
به طور کلی به مواد و ابزاری که به منظور پاک سازی، حفظ لطافت، حفظ ظاهر، حفظ زیبایی و … به کار می روند محصولات بهداشتی می گویند که این تعریف در خصوص قسمتهای مختلف بدن مانند پوست، مو، ناخن و … مرتبط می باشند.
۱۰،۰۰۰ سال قبل از میلاد:
مردان و زنان در مصر استفاده از روغن های معطر و پماد برای تمیز کردن و نرم کردن پوست و ماسک و رفع بوی بدن استفاده می کردن. محصولات بهداشتی بخشی جدایی ناپذیر از بهداشت و سلامت مصر بود. از روغن و کرم برای محافظت در برابر نور و تشعشعات خورشید گرم و سوزان و بادهای خشک مصر استفاده می شده است . مردم مصر از موادی مانند مر، آویشن، مرزنجوش، بابونه، اسطوخودوس، زنبق، نعناع، ​​رزماری، سدر، گل رز، آلوئه، روغن زیتون، روغن کنجد، روغن بادام و ارائه مواد اولیه بسیاری از عطرها برای حفظ طراوت پوست و سلامت ظاهر استفاده می کردند.
امروزه مراقبتهای بهداشتی شامل روش های مختلفی از جمله روش های سنتی و روشهای مدرن و صنعتی می باشد. روش سنتی که طبق شرایط و کمبود امکانات در دوران کهن استفاده می شد و امروزه کمتر به چشم می خورد که از این روش استفاده شود. اما روش مدرن و صنعتی امروزه بیشتر به چشم میخورد که ابزار و وسایل مختلفی برای آن وجود دارد. به عنوان مثال در ایام کهن از محصولی به نام گل سرشور استفاده می شده که باعث تقویت و افزایش رشد تارهای مو شده هچنین اثر ترمیم کندگی بر روی موها دارد اما امروزه شامپو ها و مواد شیمیایی مختلفی جهت رشد و تقویت مو ها وجود دارد که این شامپو ها از انواع اسانس و عصاره گیاهان ساخته شده و برای انواع مختلف مو مورد کاربرد می باشند.
مجصولات بهداشتی شامل رده بندی های زیر می باشند
شامپو : (به انگلیسی: Shampoo)، از یک واژه هندو به نام چامپانا (Champana) به معنای ماساژ دادن گرفته شده‌است. قبل از پیدایش شامپو به صورت امروزی، مردم برای شستشوی موی خود از مواد گیاهی مانند سدر ، چوبک ، کتیرا و یا مواد معدنی مانند خاک‌های سیلیسی استفاده می‌نمودند.
زمانی که شامپوهای رایجی که امروز در تمام خانه‌ها موجود است هنوز ساخته نشده بودند، انسان‌ها برای تمیز کردن موهای سر خود از صابون استفاده می نمودند، که از چربی‌های حیوانات مختلفی تشکیل شده بود.
از جمله دیگر شوینده‌های مورد استفاده انسان‌های پیشین می‌توان به موارد روبرو اشاره کرد: رزماری، زرده تخم مرغ، چای سیاه، عصاره نیشکر، سرکه و آب.
از آنجا که موهای افراد با هم تفاوت دارد، شامپوهای متفاوتی نیز ساخته می‌شود. برای انتخاب شامپوی مناسب، بهترین راه این است که انواع مختلف شامپو را امتحان کنیم تا بتوانیم بهترین نوع را برای موی خود انتخاب کنیم. از ویژگی‌های یک شامپوی سالم می‌توان به سهولت شستشو، عدم تحریک پوست و چشم و بوی مطبوع آن اشاره کرد.

صابون: در شیمی، نمک یک اسید چرب است. صابون‌ عمدتاً برای شست‌ و شو ، حمام‌کردن و پاکیزگی استفاده می‌شود، ولی در ریسیدن پارچه هم از صابون‌ استفاده می‌گردد و جزء مهمی از روان‌سازها است. به ترکیب صابون با روغن به صورت نسبتاً جامد «گریس» گفته می شود. صابون‌ های تمیزکاری و تطهیر عمدتاً از جمع‌ آوری روغن‌ها و چربی‌های گیاهی و حیوانی با محلول شدید سود سوز آور(Sodium Hydroxide ) به‌ دست می‌آیند. چربی‌ها و روغن‌ها ترکیبی از تری‌گلیسریدها هستند: سه مولکول اسید چرب به یک مولکول گلیسرول متصل شده‌ است.
صابون‌ها، با ایجاد امولسیون پایدار ولی ناهمگن از چرکها که چربی اند، باعث ایجاد یک کلوئید امولسیون و در نتیجه اتصال مولکول های صابون به چربی ها از بخش آلکیل (زنجیره بلند کربنی) و اتصال صابون از سرقطبی خودبه مولکول های آب باعث شسته‌شدن چربی‌ها می‌شوند. (قسمت باردار صابون، چربی‌ها را در آب پخش می‌کند و با آب، که «قطبی» است، جاذبه برقرار می‌نماید و قسمت هیدروکربنی هم با چربی‌ها جاذبه ایجاد می‌کند).

پوشَک : وسیله‌ای است که به کودکان یا سالمندان می‌بندند تا کسانی که قادر به کنترل ادرار و مدفوع خود نیست از آن استفاده کنند. این وسیله از پنبه یا الیاف قابل جذب است تا سبب ادرار سوختگی نشود. برخی پوشک‌ها یک ‌بار مصرف‌ هستند و برخی نیز قابل شستشو هستند و قابلیت استفاده دوباره دارند.

به جز نوزادان، گروه‌های دیگری نیز هستند که نیاز به پوشک پیدا می‌کنند. از آن جمله می‌توان به سالمندانی اشاره کرد که به خاطر کهولت سن قادر به کنترل ادرار خود نیستند؛ همچنین افراد بیمار، یا کسانی که جراحی‌های ویژه‌ای انجام داده‌اند؛ و نیز افراد دارای معلولیت‌های شدید ذهنی نیز برای اجابت مزاج به پوشک نیاز دارند؛ و هم‌چنین افرادی که به خاطر شرایط موجود دسترسی سریع به توالت نداشته باشند نظیر غواصان و فضانوردان. به پوشک‌های مورد استفاده فضانوردان اصطلاحاً «وسایل کنترل دفع» گفته می‌شود.

بیشتر کودکان سه تا چهار ساله معمولاً دیگر طی روز نیازی به پوشیدن پوشک ندارند اما برخی کودکان دیگر تا سنین بالاتر نیاز به پوشک دارند.

به پیچیدن پارچه دور نوزاد برای محدود کردن حرکات نوزاد قُنداق کردن می‌گویند که هدف و کاربرد آن با پوشک تفاوت دارد. با قنداق کردن، آزادی عمل و رشد نوزاد نباید دچار خدشه شود و بهتر است که پارچه نازکی مورد استفاده قرار بگیرد چون گرمای زیاد نیز موجب سندرم مرگ ناگهانی نوزاد می‌شود بنابراین پارچه مورد استفاده برای قنداق نوزاد باید نازک و نرم باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.